Bram Boer lichaamsgerichte psychotherapie Westerom 18 A 2802EX  Gouda Telefoon 0182 585 171 Mobiel 06 245 910 19 (ook WhatsApp) E-mail info@bramboer.nl
Hoofd en lijf
Hoofd en lijf
Hoofd en lijf
Hoofd en lijf samen als uitgangspunt voor psychische hulp
Hoofd en lijf
lichaamsgerichte psychotherapie
Bram Boer
praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie

Rust in de Tent

Denk je eens in: bedrijven reorganiseren en mensen komen op straat te staan. Of je partner kondigt aan: ‘Ik ga bij je weg’. Een dreigende echtscheiding veroorzaakt vaak schulden of ziekte. Allemaal deuken in ons welbevinden: slecht slapen, chaos in je hoofd, nek- en hoofdpijn, vermoeidheid. Op de vraag 'Waar heb je nu behoefte aan?' is het antwoord dan al snel: IK WIL RUST IN DE TENT!!! Misschien is de puinhoop die we hier beschrijven wel erg dik aangezet, maar het kan vaak zo voelen. Wat is er aan te doen? Hoe krijg je weer vat op je dagelijkse leven en inderdaad: hoe krijg je rust in de tent? Met lichaamsgerichte coaching of therapie zet je de eerste stap. Jij neemt het heft weer in eigen hand. Want hoe vreemd het ook mag klinken: om ‘rust in de tent’ te creëren is er actie nodig! Oude patronen moeten op de schop! Hoe je omgaat met prikkels die op je af komen: het roer moet om!

Eenvoud

Via lichaamswerk ga je de hectiek in jezelf ‘te lijf’. Samen inventariseren we hoe op simpele wijze orde is aan te brengen in de gevoelens van de hectiek van werk, huis, gezin en vrije tijd. "Terug naar de eenvoud" is het motto van de therapie die we met ontspanning én humor verder sámen gestalte geven. Aan het einde van de therapie heb je antwoord op de vragen: Hoe kan ik grenzen stellen? Hoe kan ik mijn lichaam en geest tot rust krijgen? Hoe ga ik om met mijn emoties? Hoe neem ik mijn eigen verantwoordelijkheid?

Kwetsbaarheid

In de sessies lichaamsgerichte therapie of coaching helpen we je om op zoek te gaan naar de spanning in je denken én in je lijf. Vaak zien we dat bij gespannen mensen die dreigen burn-out te raken lichamelijke aspecten snel te herkennen zijn. Je kan je lijf niet meer helemaal ontspannen, de ademhaling wordt hoog en oppervlakkig, er is trillen, zweten: je zit niet lekker in je vel. Door de spanning op te zoeken (en daar zijn mooie oefeningen voor) krijg je de kans er uitdrukking aan te geven. Voel eens wat er gebeurt als je de spanning letterlijk van je af slaat: door luchtboksen, of stompen op een boksbal en daar gelijk ook geluid aan te geven? Of : als je dieper door ademt en die lang vastgehouden zucht eens los laat gaan en maar even het risico loopt dat anderen je een zwakkeling vinden: door je kracht of je kwetsbaarheid letterlijk te tonen, voel je je al weer een stuk beter in je vel.

Ontroering

Als de spanning al langer in je leeft, zal de spierspanning ook hardnekkiger zijn. Vaak is je lijf en je dagprogramma dan eigenlijk al helemaal afgestemd op die spanning. Dan is er meer nodig dan oefenen met ruimte maken. Dan zal het nodig zijn om samen met de therapeut op zoek te gaan naar de bron van je spanning. Niet zelden ligt die spanning in het verleden en is die spanning gekoppeld aan een overlevingsstrategie. Inzicht in je eigen patronen helpt je dan nieuwe keuzes te maken en stappen te zetten naar een nieuwe manier om in het leven te staan. Oók letterlijk: ga staan en zet je lijf eens in de houding van een nieuw ‘ik’? Ontroering verraadt dan heel vaak een diepgevoeld ‘ja’ tegen het heft in eigen hand en je eigen verantwoordelijkheid weer pakken.

Grenzen stellen

Een grote bron van spanning is het achterwege laten van het stellen van grenzen, het ‘nee’ zeggen tegen een wereld die van alles van je wil. Denk eens aan je werk, sociale leven of je relatie… en stel je zelf de vraag: ‘hoe ga ik eigenlijk om met mijn grenzen?’. Vaak zijn wij bang de ander te kwetsen, te kort te doen of hebben wij het idee dat ‘als ik alles doe wat de buitenwereld van mij vraagt, ik er pas echt toe doe’. Dan word ik gezien en word ik leuk gevonden. Er zijn allerlei (ervarings- en lichaamsgerichte) oefeningen om op zoek te gaan naar jouw grenzen en de manier waarop je eigenlijk grenzen stelt. Dat stellen van grenzen is direct gekoppeld aan je zelfvertrouwen: ze gaan hand in hand. Dus werken aan je grenzen is werken aan je zelfvertrouwen. Het is het ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Uiteindelijk heeft de omgeving daar ook profijt van. Bram Boer, in samenwerking met Walter Goeting (van www.waltergoeting.nl)  
Bram Boer

Wat betekent

‘lichaamswerk’ voor mij?

Even een duik in de geschiedenis: ooit kwam ik ziek in de uitkering arbeidsongeschiktheid terecht. Daarvoor had ik veel te lang in een werkomgeving gewerkt waar ik me niet thuis voelde. Zonder het te merken overigens. Ik ging gewoon dóór. Tot er op een dag iets knapte en er niets anders was dan een oeverloze ontlading met tranen. Daarmee kwam ik in de GGZ terecht: totaal de weg kwijt en absoluut niet weten wat ik voelde of wilde. Een zeker zeer bekwame gedragstherapeute heeft met mij anderhalf jaar elke week mijn gedachtegangen en mentale processen doorgenomen. Wat ik me daarvan het meest herinner zijn de minutenlange stiltes die er vielen: ik wist op zoveel vragen echt geen antwoord en hoe langer de therapie duurde hoe langer die stiltes werden. Na anderhalf jaar zei ik dat het wel weer ging en nam afscheid. Niet dat er ook werkelijk iets veranderd was: dat niet. Mijn klachten waren in de kern nog hetzelfde en ik zat nog steeds ziek thuis. In het Utrechts Nieuwsblad zag ik een advertentie van de ‘School voor Body en Soul’ die een kennismakingsavond organiseerde over ‘emotioneel lichaamswerk’. De advertentie sprak over ‘van binnenuit contact maken met je lichaam, je gevoelens en verlangens’. Het sprak me aan en ik ging er heen - schoorvoetend en met klamme handen. Al op die eerste avond voelde ik dat er dus een mogelijkheid was om weer plezier te voelen, weer te gaan stromen, dat er emoties uit moesten. Ik deed de basiscursus Emotioneel lichaamswerk en voelde voor het eerst in jaren weer grond onder mijn voeten. Ik kreeg (en nam!) de kans om mijn angst, mijn verdriet en mijn boosheid onder ogen te komen. Zo leerde ik weer wie en wat ik was. En dat wat er uit mij kwam -als ik de kranen open zette- allemaal welkom was. Wat een opluchting was het om keer op keer in contact te komen met mijn tranen, weerstand, verzet en boosheid. Toen kon ik ook weer plezier en geluk pakken en tevreden zijn met mezelf zónder mezelf voortdurend aan te passen. Ik kreeg spontaniteit en plezier terug. Na talloze cursussen  en workshops op hetzelfde terrein voelde ik dat ik dit ‘lichaamswerk’ wilde doorgeven. Anderen helpen om zichzelf weer op de rit te krijgen en te doen waar je blij van wordt! En dat is nog steeds mijn drijfveer in mijn werk als therapeut/trainer. Als je wilt dat ik met je mee kijk naar de dingen waar je tegen aan loopt: bel of mail me voor een vrijblijvende kennismaking. Jij vertelt wat je zoekt en ik vertel meer over mijn werkwijze.
Bram Boer
Bram Boer lichaamsgerichte psychotherapie Westerom 18 A 2802EX  Gouda Telefoon 0182 585 171 Mobiel 06 245 910 19 (ook WhatsApp) E-mail info@bramboer.nl